Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu, Truva Savaşı’na merkez olmuş Truva, Assos Antik Kenti, sahip olduğumuz değerleri görmemizi ve Milli Mücadele ruhunu hissetmemizi sağlayan müzeleri dışında, Gökçeada ve Bozcaada gibi yaz turizminin hareketli olarak yaşandığı Çanakkale, herkesin gezmesi gereken bir yerdir.
“Çanakkale içinde Aynalı Çarşı, ana ben gidiyom düşmana karşı” sözleriyle hepimizi derinden etkileyen Çanakkale, değerlerine sahip çıkan halkıyla da oldukça özel bir yere sahip Türkiye ve tüm dünya için.
Neden Çanakkale’ye Yolculuk Yapmalısınız?
Milli Mücadele’de yazılan kahramanlığa ev sahipliği yapmış toprakları keşfetmek, Truva Atı’nın fotoğrafını çekmek, antik kentleri dolaşmak, Gökçeada ve Bozcaada’da yaz tatilinin keyfini çıkarmak için…
Çanakkale’nin Tarihi ve Kültürel Özellikleri Nelerdir?
Antik çağdan Troya efsanesinin yaşandığı Çanakkale, 1915’te Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yaşanan büyük Çanakkale Savaşları’na sahne oldu. Denizde başarısız olup karadan Çanakkale’yi işgal etmeye çalışan İtilaf Devletleri’nin, Yarbay Mustafa Kemal’in komutasındaki askerleri tarafından olağanüstü bir başarıyla geri püskürtülmeleri ise Çanakkale’yi Cumhuriyet tarihi için son derece önemli bir yer kılmaktadır.
Çanakkale’de Ne Yapılır?
Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası gezilir, meşhur Aynalı Çarşı’da alışveriş yapılır, antik kentlerinde tarih yolculuğuna çıkılır, kale ve müzelerinde Milli Mücadele’nin izlerine tanık olunur ve Gökçeada ile Bozcaada’da tatil yapılır.
Çanakkale’de Ne Yenir Ne İçilir?
Lakerda, lokma tatlısı, iskorpit çorbası, tumbi, çırpma, melki yemeği, metez, yumurtalı tiken, tarhanalı patlıcan, börülce köftesi, lüfer pilavı, biber parpullaması, peynir ve yumurta helvası ve mafiş, Çanakkale’ye özgü yiyeceklerdir.
Çanakkale’de Alışveriş İçin Nerelere Gidilir?
Aynalı Çarşı’dan hediyelik eşyalar ve domates reçeli, Meydani Pastanesi’nden efi badem kurabiyesi, Ayvacık ve Bayramiç’ten el dokuması halıları, merkezdeki dükkanlardan Çanakkale Savaşı’nı anlatan süs eşyaları, seramikler ve çanak çömleklerini alabilirsiniz.
Çanakkale’ye Uçak Bileti
Her gün binlerce yolcuyu ağırlayan Çanakkale Havalimanı, şehir merkezine 3 km mesafededir. Çanakkale Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için minibüsleri ve taksileri kullanabilirsiniz. Çanakkale’den Gelibolu’ya ve Bozcaada’ya ise Çanakkale merkezden kalkan feribotlarla ulaşabilirsiniz. Çanakkale Havalimanı’ndan Gökçeada’ya gitmek isteyenler, Çanakkale merkezden Eceabat feribotuna, Eceabat’tan da minibüslerle Kabatepe Limanı’na ulaşırlar. Buradan Gökçeada feribotu ile 1saat 30 dakikalık yolculuk sonrası Gökçeada Kuzu Liman’ına gelerek şehir merkezine giden minibüslere binebilirler. İstanbul’dan Çanakkale’ye uçak yolculuğu 1 saat sürerken Ankara’dan Çanakkale’ye yolculuğun süresi 1 saat 35 dakikadır.
Çanakkale’ye Otobüs Bileti
2011 yılında açılan Çanakkale Otogarı, İzmir – Çanakkale – Bursa yolu kavşağı üzerinde bulunmaktadır. Çanakkale Otogarı’ndan Şehitlik’e gitmek için merkeze giden taksileri, belediye otobüslerini ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Buradan da Gelibolu’ya giden feribotlara binmeniz gerekecektir. Çanakkale Otogarı’ndan kalkan Ç9 hatlı otobüs ile Terminal – Balıkesir Asfaltı – Piri Reis Caddesi – Atatürk Caddesi – Eski Otogar – Demircioğlu Caddesi – Cumhuriyet Bulvarı – İskele Meydanı gibi yoğun uğrak yeri olan duraklara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İstanbul ile Çanakkale arası 7 saat 35 dakika sürerken Ankara’dan Çanakkale’ye otobüs yolculuğu yapmak isteyenler 9 saat 30 dakikayı, gezerek yolculuk yapmanın keyfini yaşayarak geçireceklerdir.
Gezmeden Görmeden Dönmeyin
Çanakkale, Avrupa ile Asya'nın, Ege ile Marmara'nın kesiştiği, Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı şehirdir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, çok sayıda şehitliğin, anıtların, mezarların bulunduğu bir yerdir. Troya ve Assos, Çanakkale'de yer alan antik kentlerdir. Çimenlik Kalesi, Arkeoloji Müzesi ve Kazdağları, Çanakkale'nin mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir. Gökçeada'nın peynir kayalıkları, çamur banyosu; Bozcaada'nın harika koyları meşhurdur. Ayrıca, Çanakkale'nin meşhur peynir helvası mutlaka tadılmalıdır.